Instagram
Facebook

Ageeth Ettema

Capture

Ons gezin was anders dan de rest

Ik ben opgegroeid in een dorp waar ons gezin anders was dan de rest. We kwamen van buiten het dorp en we spraken en gedroegen ons niet net als ‘de oorspronkelijke bewoners’.
Op de basisschool (toen nog de lagere school) had ik niet veel last van dat anders-zijn.

Ik was het sufferdje van de klas

Maar toen ik puber was, merkte ik dat ons gezin door veel van de dorpelingen als vreemd werd gezien. En ook op de middelbare school in een grote plaats verderop was ik in eerste instantie en outsider. Mijn rug dreigde scheef te groeien en daarom moest ik in de brugklas een stijf bruinleren korset dragen met ijzeren stangen. Dit klinkt misschien spannend, maar dat was het geenszins. Ik kon geen hippe kleren dragen, geen stoere Levi’s spijkerbroek die toen zo in was. Bovendien beperkte het korset mijn bewegingsvrijheid zodanig dat ik bewoog als een robot. Een keer gaf een jongen me een duw en ik viel kaarsrecht achterover. Ik was het sufferdje van de klas.

Mijn houding veranderde

Maar na een tijdje had ik er genoeg van om het sufferdje te zijn. De rebel in mij werd geboren en ik werd punk. Ik zag er zo wild uit dat het hoofd van de school het nodig vond om zijn ernstige zorgen tegenover mijn ouders uit te spreken. Plotseling vonden mijn medescholieren mij ontzettend stoer. Ik genoot een paar jaar van de rebellie en het stoer zijn. Totdat ik merkte dat er in de punkscene net zulke beklemmende regels golden als in mijn dorp en op de middelbare  school.

Hoe meer ik mezelf ben, hoe meer ik anderen inspireer

Langzamerhand werd ik weer een ‘gewoon meisje’. Maar wel een gewoon meisje, nu een vrouw, met een rebellenhart. Ik hoef niet te weten hoe iemand anders over mij denkt. Want het interesseert me niet. Mensen hebben altijd een mening over je, wie je ook bent of wat je ook doet. En het maakt je niet gelukkig om daar naar te luisteren.

Mijn hart bloedt als ik een vrouw zie die zichzelf kleiner houdt dan ze is

Dus mijn hart bloedt elke keer als ik een vrouw zie die zichzelf kleiner houdt dan ze is. In de loop van de tijd werd het verlangen om mijn levenslessen door te geven steeds groter. Nu help ik vrouwen om naar zichzelf te durven luisteren, hun innerlijke kracht te ontdekken om vervolgens het leven met al zijn ups en downs te omarmen. 

Wat kun je van mij verwachten? 

Ik ben nuchter en sta met beide benen op de grond. Dat wil niet zeggen dat ik niet spiritueel ben, in tegendeel. Ik geef als coach vaak meditatie- en mindfulness oefeningen. Ik vertrouw op mijn intuïtie en stimuleer jou om contact te maken met jouw intuïtie en met je lichaam en je gevoelens. Daarnaast houd ik erg van lachen en humor en dat maakt mijn stijl van coachen behalve serieus ook licht en luchtig. We hoeven het leven niet zwaarder te maken dan nodig is!

Wat is typisch Ageeth? 

Ik woon al bijna dertig jaar in Amsterdam en ben ondertussen behoorlijk verknocht geraakt aan die stad. Maar ik blijf als dorpsmeisje ook gek op de natuur. Gelukkig woon ik redelijk aan de rand van de stad en ben ik op de fiets snel buiten. Zo kun je me in de zomer tegenkomen op de IJsselmeerdijk op weg naar Marken of Monnickendam. 

Ik heb vroeger veel getekend en basgitaar gespeeld in een band, maar tegenwoordig is het coachen echt mijn passie!

Ik heb twee fantastische, creatieve, gekke, grappige, stoere, eigengereide dochters die natuurlijk heel belangrijk voor me zijn. Ze zijn inmiddels 18 en 25. Ik heb hun altijd aangemoedigd om hun hart te volgen en zichzelf te blijven en als je hun kent, weet je dat dat goed is gelukt!  

Twee andere mensen die ontzettend belangrijk voor mij zijn, zijn mijn ouders die nu 92 en 94 jaar zijn. Het zijn nog steeds dezelfde eigengereide en zelfstandige denkers zijn als vroeger. Ik hoop net als hun te worden als ik (hopelijk) net zo oud wordt.

Zullen we eens kennismaken? Klik dan op de button hieronder om een afspraak te maken. 
Zullen we eens kennismaken?  

 

Opleidingen 

Sociologie (Rijksuniversiteit Groningen)

Mediator (Het Mediationhuis Diepenheim)

Effortless Coaching (www.effortlesscoaching.nl)

ACT training (ACT in actie)

Ik ben als coach aangesloten bij de Nederlanse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC).

NOBCO-logo
EMCC-logo

Wat mijn klanten over mij zeggen

Reactie-1

Mignon Wu

Ik ben Mignon. Heb 2 coaching cursussen bij Ageeth gevolgd. De eerste heeft mij veel over mijzelf geleerd. En een goede ondergrond voor wek en privé. De tweede veel meer diepgang over mijzelf. Wat voor anderen fijn is door duidelijk te zijn wat ik wil. Ben hierdoor nu tevreden met mezelf. Weet grenzen te stellen en leef in het hier en nu. Wat op het moment heel fijn is. Ben niet bang voor wat er komen gaat. 

Reactie-2
 
Focus op wat ik kan..
Mandy

"Tijdens mijn herstel van een burn-out had ik moeite met het in praktijk brengen van wat de psychologe mij had meegegeven. Dankzij de reikende hand van Ageeth heb ik vooral meer vertrouwen in mezelf om dat wel te realiseren. Haar focus op wat ik kan en vooruitgang in plaats van mijn tijdelijke beperkingen, helpt mij om in een ontspannende en positieve gemoedstoestand verder te herstellen."

Reacties-3

Annet

Door de gesprekken met jou heb ik geleerd dat ik mijn grenzen beter moet aangegeven. Jij bent betrokken en begrijpt mij heel goed. Elke keer als ik met jou spreek is mijn hoofd weer opgeruimd en jij laat me ook beseffen dat ik de afgelopen periode veel toepas wat ik geleerd heb en dat het helemaal niet erg is dat het af en toe weer fout gaat. Terwijl ik me vaak alleen maar concentreer op wat er de afgelopen tijd fout is gegaan. Na elke afspraak voel ik me veel beter en ga ik met frisse moed weer door. Ik kijk uit naar onze volgende gesprekken."

Reacties-7

Marieke Kroese

In de ACT training heb ik Ageeth ervaren als een scherpe, empatische coach. Ze heeft een open houding en een persoonlijke manier van coaching waardoor ik me uitgenodigd en welkom voel om te bespreken wat er echt toe doet. In onze gesprekken heb ik geleerd op een andere manier naar mezelf te kijken, met meer compassie.
De mindfulness oefeningen vind ik ook erg fijn. Ik ben meer in het nu, het gejaagde gevoel is minder en kan beter ontspannen.
Dank je wel Ageeth!

Reactie-4

Men-Yi

Ageeth heeft mij enorm geholpen tijdens mijn zoektocht naar een baan die beter bij mij past. Haar manier van coaching is bemoedigend, pragmatisch en persoonlijk. Ze daagde mij uit om naar mijn eigen sterke ik te luisteren en leerde mij mijn vaardigheden sneller te herkennen en toe te passen in zowel mijn dagelijks leven als op het werk. Vol vertrouwen en positieve energie ben ik begonnen met mijn nieuwe baan!

Reactie-5

Machteld Gelderland

Ageeth is een hele fijne coach. Ze is empathisch en kan goed luisteren, maar weet ook erg helder de stappen van ACT uit te leggen. Wat ik ook heel prettig aan Ageeth vindt is dat ze kan relativeren en gevoel voor humor heeft. Haar coaching-sessies rondom ACT hebben mij geleerd om nog beter te zien wat echt belangrijk voor me is en wat niet, en om beter met negatieve gevoelens om te gaan zonder ze meteen weg te stoppen. De sessies vond ik heel logisch opgebouwd, een cirkel die mooi rond wordt gemaakt.

Reacties-6

Arthur Nederpelt Lazarom

"Ik vond het erg fijn om door Ageeth geocached te worden. Het gaf mij, met behulp van de door Ageeth toegepaste ACT-techniek, meer kijk op de dagelijkse dingen die gebeuren door er, ook op metaforische wijze, bewust naar te kijken en bij stil te staan om zo eigen gevoelens, denken, gedrag/handelen inzichtelijker en bewuster te maken. Hierbij werd er ook stilgestaan bij mijn verleden. Wat heeft gemaakt dat ik denk en handel zoals ik nu doe? Hoe reageer ik op situaties en hoe werkt dit op mij, al dan niet bewust, uit? Het gaat over onderkennen en bewust maken en gevoelens en gedachten een plek kunnen geven.
Ageeth gaf mij het gevoel van vertrouwen waardoor ik open kon zijn met persoonlijke zaken. Aanrader voor als je behoefte hebt om bewuster in leven te staan, je kritischer naar jezelf wil kunnen kijken en op basis daarvan betere keuzes wil kunnen maken in je leven."